zdielať

Je celiakia novodobou chorobou?

Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré primárne postihuje tráviaci trakt. Primárne preto, pretože s celiakiou môže súvisieť celé spektrum ochorení, vrátane rednutia kostí alebo poškodenia zraku. Celiakia je neschopnosť organizmu tráviť lepok, ktorý je obsiahnutý v obilninách, hlavne v pšenici a jej odrodách. V súčasnosti prevláda názor, že celiakia je novodobé ochorenie, ktoré sa vyvinulo u ľudí kvôli používaniu pesticídov a inej chémie na poľnohospodárske plodiny. Je však príčinou celiakie skutočne chémie alebo je to tým, že ľudia od základov zmenili svoje stravovacie návyky?

Zdroj: pixabay.com

Väčšina histórie človeka sa odohrala v období lovcov-zberačov. V tomto období človek strávil najdlhší čas a preto sú všetky životné systémy a imunita nastavené na spôsob života, kedy sa človek venoval len zbieraniu plodov a loveniu zvierat. Doba lovcov-zberačov sa odohrávala ešte pred začiatkom poľnohospodárstva a preto aj jedálny lístok pravekých ľudí obsahoval najmä tuk a mäso zvierat a plody, ktoré sa dali nájsť v ich prostredí. V tomto období sa nepestovalo obilie ani nechovali zvieratá a preto jedálny lístok lovcov-zberačov neobsahoval mlieko, obilniny ani soľ alebo nápríklad cukor v takej miere ako ho konzumuje dnešný človek. A práve tu nastáva problém – tráviaci systém dnešných ľudí je nastavený ešte stále na diétu lovcov-zberačov a nie na stravovanie, ktoré so sebou priniesla agrárna spoločnosť.

S nástupom agrárnej spoločnosti sa začala pestovať pšenica, raž pohánka a iné obilniny, ktoré bolo možné použiť na pečenie chleba. Obilie sa mlelo na ťažkých kamenných mlynčekoch, ktoré rozhodne neposkytovali jemnú múku na akú narazíme v dnešných obchodných reťazcoch. Aj napriek tomu, že sa do jedálneho lístka ľudí začali zaraďovať obilniny, vplyv pšenice, ktorá obsahuje najviac lepku, bol obmedzený prirodzene bezlepkovými obilninami ako napríklad pohánka.

Zdroj: pixabay.com

Pšenica na začiatku vôbec nebola výnosná a neoplatilo sa ju pestovať. Potom však prešla mnohými pokusmi so šľachtením rastlín a stala sa z nej výnosná plodina, ktorá sa odrazu začala pridávať do všetkého – do chleba, koláčov ale aj do mliečnych či mäsových výrobkov, pretože znižovala ich náklady. Diéta lovcov-zberačov, na ktorú je ľudský tráviaci systém prispôsobený obsahuje naozaj minimálny podiel obilnín, keďže táto spoločnosť nepiekla chleba a ani nepestovala žiadne produkty. Náš tráviaci systém teda nie je schopný zvládnuť obrovský podiel obilnín, na ktorých sme v podstate postavili náš jedálny lístok. Je zvyknutý tráviť najmä divé plodiny a v menšej miere mäso.

Nedá sa s určitosťou vyhlásiť, či sa celiakia vyskytovala aj v praveku. Isté však je, že ľudia nie sú pripravení postaviť svoje stravovanie na obilninách, pretože diéta, na ktorú sme primárne adaptovaní obsahuje minimum obilnín. Zvýšené používanie pšenice nemusí viesť len k celiakii. Pšenica má na svedomí ochorenie ako napríklad cukrovka, obezita alebo ochorenia pohybovej sústavy.

Zdroj: pixabay.com

Jedným z riešení môže byť nastavenie sa na paleo diétu, ktorá je postavená na pravekom jedálnom lístku lovcov-zberačov – minimálny podiel obilnín a nastavenie sa na mäso a prirodzene bezlepkové plodiny a plody. Veď predsa naši predkovia lovci-zberači trpeli infekčnými chorobami, obezitou alebo chorobami pohybového aparátu v oveľa menšej miere ako novodobá spoločnosť.

Kategórie:

Podobné články

Volám sa Katka a už niekoľko rokov sa aktívne venujem blogovaniu a písaniu príspevkov. Som kreatívna osoba, ktorá veľmi rada skúša nové veci a objavuje nepoznané. V mojich príspevkoch sa často dočítate o celiakii, pretože s touto diagnózou bojujem už nejaký ten piatok. Hľadám nové recepty a s obrovskou radosťou vyvraciam mýty, ktoré o nej kolujú.
moment.sk
Close Cookmode
Chceš písať pre nás a dostať za to odmenu? Áno to chcem
X